fbpx
Skip to content

Verbinding tussen kind en hond

  Heb jij kinderen of komen soms kinderen bij je over de vloer, maar je hond lijkt het niet leuk te vinden?! Dit is wat je kan doen om te zorgen dat je de situatie onder controle hebt!
   
  Het is soms erg uitdagend hoe je de situatie voor iedereen zo aangenaam mogelijk kan houden. Je hond kan door bepaalde omstandigheden heel erg lelijk doen naar het kind.
  Sommige kinderen zijn te druk voor een hond, ze kunnen kinderen eng vinden of confronterend omdat ze bepaalde bewegingen of handelingen doen. Dit kan komen omdat je hond geen leuk verleden hebben met kinderen of dat ze wat angstig zijn en niet weten hoe ze in deze situatie moeten gedragen.

  Kinderen zijn van nature een geweldige leider, het is net hoe dicht ze bij zichzelf staan.

  Allereerst is de introductie naar het kind en hond super belangrijk. Hier word beide bepaald wie ze zijn, en wat voor grenzen er zijn.
  Hierbij is van groot belang dat het kind weet hoe ze met honden moeten omgaan. Leg daarom goed uit hoe ze een hond kunnen benaderen en wat de regels zijn in de omgang met een hond bij jou. ( dit kan namelijk per huishoudens nogal verschillen hihi)
   
  Om te zorgen dat je kind een band krijgt met een hond, neem ik je mee in mijn dagelijkse routine. Voor diegene die mij volgen via instagram, heb ik twee kleine kinderen. Ik heb een dochter van 2 jaar oud en een zoon van 5 maanden. Ik ken alle uitdagingen, maar ik weet ook hoe je hier het beste mee omgaat.

  Kinderen en honden gaan heel goed samen, zo lang jij er maar in geloofd.

  Om te zorgen dat mijn kinderen ook verbinding krijgen met mijn hond, neem ik ze dagelijks mee in bepaalde handelingen die ik doe. Het kunnen de meest kleine dingen zijn, dingen waar je nooit bij stilstaat dat jij ze doet maar zeer effectief is als jullie een uitdaging hebben.

  Ga samen spelen met de hond

  Je hond heeft vanuit het nest bij moederhond spelenderwijs geleerd wat de normen en waarden zijn door met  zijn broertjes en zusjes te spelen. Dit kan zijn samen aan een touw trekken oid. Soms kan moederhond ook ingrijpen omdat ze vind dat het spelgedrag uit de hand kan lopen.

  Door samen te spelen met je hond, zal ook hij deze normen en waarden van jullie mee krijgen. Hoe ver kan hij gaan? Wat vind jij fijn? Wat wil jij wel en wat wil jij niet?

  En nog mooiere bijkomstigheid is dat jou kind leert grenzen aan te geven.

  Maar wat ook een leuke optie is dat je kind snoepjes kan verstoppen in en rond het huis. De hond wacht geduldig op zijn plaats, waarna je kind allerlei verstopplekjes vind om snoepjes te verstoppen.  Je hond wacht geduldig af,  totdat je kind het commando roept ”zoek”. Je hond gaat als het dolle zoeken! Super leuk en leerzaam voor beide.
   
  LET OP! Doe alle oefeningen altijd in toezicht van een volwassenen!

  Geef affectie en liefde!

  Je zult er misschien niet bij stilstaan, maar de meeste honden vinden het erg fijn om lekker te knuffelen. Dat houd natuurlijk niet in dat hoe wij mensen knuffelen ook voor honden geld. Sommige honden vinden het intimiderend of zelfs eng. Dat komt omdat honden niet zo knufflen hoe wij mensen dat doen. 

  Ga lekker bij je hond zitten en geef hem aandacht door samen te mediteren of aai hem lekker over zijn buikje heen. Voor jullie beide werkt dit stress verlagend en kunnen jullie intens van elkaar genieten.

   

  Samen de natuur in

  Dagelijks moeten wij een paar keer per dag met de hond wandelen zodat je hond de beweging krijgt die hij/zij nodig heeft. Ga samen met je kind naar buiten en ga met elkaar wandelen met de hond. Leg aan je kind uit hoe hij de riem moet vasthouden, hoe je kind de leider kan zijn van je hond door de hond te kalmeren en voorop te lopen. Maar wat de wandelingen nog leuker maken is samen een parcour bedenken hoe jullie kunnen lopen. Denk aan opstakels op de weg waar hij overheen kan springen of laat hem zitten en loop wat vooruit en roep hem dan naar je toe waarbij hij een beloning krijgt voor het brave wachten. 

  Ga bewust wandelen, en zoek de verbinding bij elkaar.

  Leer je kind te GEVEN!

  Leer je kind altijd iets aan je hond te geven, waardoor je hond je kind niet als bedreiging zal zien. Ook leert je kind  dat als je iets geeft, al het positieve terug komt. Je hond zal meer interesse tonen en nieuwsgieriger naar je kind worden.  

  Je kunt van alles bedenken om te geven. Voorbeelden wat je kind kan doen; Laat je kind de maaltijd van de hond geven, een nieuw speeltje, een bot / snoepjes etc..

   

  Let op!! Hier dient ten alle tijden een volwassen bij te zijn.

  Laat je kind nooit iets van een hond afpakken! Doe dit zelf en leg je kind uit waarom je dit heb gedaan en mochten zij zien dat de hond dit doet, dat ze jou moeten inschakelen.

  Het komt allemaal goed, heb vertrouwen.

   

  Misschien ben je ook geïnteresseerd in.....

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *